Blog

Zašto je važno svakodnevno konzumirati zeleni čaj?

zeleni caj smanjuje rizik od smrti u osoba koje su prezivjele mozdani ili srcani udar articlethumbnail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeleni čaj poznat je kao jedan od najljekovitijih toplih napitaka u svijetu, uzmemo li u obzir da i nakon pripreme za konzumiranje, zadržava svoje kvalitete vrijedne po naše zdravlje, kao što su nevjerovatno visoki nivoi antioksidansa i korisnih polifenola. Upravo iz tog razloga, već dugo vremena smatra se zlatnim standardom među čajevima, koji pomaže u različitim stanjima, kao što je preventivna zaštita od raka, štaviše, preporučuje se redovna konzumacija u manjim količinama. Pored navedenih razloga, postoje i mnoge druge zdravstvene prednosti zbog kojih bi se trebao ovaj čaj konzumirati svakodnevno. 

zeleni caj smanjuje rizik od smrti u osoba koje su prezivjele mozdani ili srcani udar articlethumbnail

Jedan od glavnih razloga, jeste činjenica što redovitom konzumacijom zelenog čaja, možete znatno umanjiti nivo hormona stresa. Štaviše, zeleni čaj u sebi posjeduje aminokisleinu L-teanin, koja znatno umanjuje tjeskobu. Pored činjenice da dobro utječe na naše raspoloženje, te opušta naše tijelo, zeleni čaj poznat je kao i preventivni lijek, koji štiti od raka. Naime, svakodnevnim ispijanjem zelenog čaja, smanjuje se rizik od nastanka raka jednjaka, gušterače, želuca, mokraćnog mjehura i kože. Naučno istraživanje pokazuje da žene koje svakodnevno ispijaju po 2 ili više šoljica zelenog čaja, imaju za 46% manji rizik od nastanka raka jajnika. 

Kada govorimo o krvnom pritisku i cirkulaciji, zeleni čaj posjeduje alkalno djelovanje i može znatno umanjiti razinu holesterola. Štaviše, potiče cirkulaciju krvi i smanjuje rizik od nastanka bolesti krvožilnog sistema. Pored navedenog, mnoga istraživanja ukazuju na to da zeleni čaj umanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti. Stoga, svakodnevnim konzumiranjem zelenog čaja možete uravnotežiti nivo krvnog pritiska, te smanjiti rizik od nastanka srčanog udara. 

Mnoga istraživanja ukazala su i na činjenicu da zeleni čaj umanjuje rizik i od nakupljanja plaka na području mozga koji može povećati rizik od nastanka Alzheimerove bolesti, ali isto tako pomaže i u borbi protiv HPV-a koji zna biti uzročnikom genitalne bradavice i raka grlića maternice. Konzumacijom ovog čaja može se umanjiti i rizik od nastanka Parkinsonove bolesti i usporiti njen napredak, te isto tako može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Kada govorimo o koncentraciji, u sastavu ovog čaja pronalazimo kofein koji poboljšava koncentraciju i pamćenje. Stoga, zeleni čaj treba konzumirati u prijepodnevnim satima kada osjetite smanjenje nivoa energije i koncentracije. Štaviše, zeleni čaj danas je već svima poznat kao i odličan izvor katehina koji potiču sagorjevanje masnih stanica. Upravo zbog te činjenice, ovaj čaj preporučuje se osobama koje imaju problema sa mršavljenjem ili održavanjem zdrave tjelesne kilaže.

Nuspojave kao rezultat prekomjerne konzumacije zelenog čaja

Ipak, važno je napomenuti da pretjerana konzumacija zelenog čaja može dovesti do neželjenih efekata, ili nuspojava koje mogu naštetiti vašem zdravlju. Najbolji potencijal ovog čaja, moći ćete iskusiti samo umjerenom konzumacijom. Jedna od najčešćih nuspojava je dijareja koja nastaje prilikom konzumacije velikih količina zelenog čaja, a posebno kod osoba koje su na dijeti ili u kroz ishranu ne unose dovoljne količine vitimaina i minerala u organizam. Kao što je već spomenuto, zeleni čaj posjeduje određenu dozu kofeina, stoga se savjetuje opreznost kada je riječ o doziranju i konzumiranju, posebno u popodnevnim satima. Prevelika konzumacija ovog čaja, može isto tako dovesti do mučnina, vrtoglavica, aritmije, ili problema sa krvnim pritiskom. 

OPREZ - TRUDNOĆA I DOJENJE

Mnoga istraživanja pokazala su da trudnice i dojilje ne smiju konzumirati zeleni čaj, upravo iz razloga što on apsorbira za dijete neophodnu folnu kiselinu, što može rezultirati pobačajem ili urođenim manama kod djece.

O Herba Vitasu

Kao mala i nezavisna firma, Herba Vitas postoji od 2015. godine, te na svom putu do dan danas slijedi svoj cilj; da proizvede najkvalitetnije i najfinije čajne mješavine, biljne otopine i prirodne mehleme i kreme za naše kupce.