Blog

Čaj od lavande kao čuvar vaše kose

 Healing Properties of Lavender 7462f371 f6df 4e38 8b63 4b4b369333eb 1024x1024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon stresnog i iscrpljujućeg radnog dana, miris lavande zasigurno će izmamiti svakome smješak na licu. Upravo zbog svog umirujućeg učinka, ovaj ljubičasti cvijet jedan je od najprepoznatljivijih na svijetu, a može se pronaći u raznim oblicima kao što su eterično ulje od lavande, čaj od lavande i u obliku mirišljavog sapuna. Ovaj cvijet moćan je lijek u borbi protiv depresije, tjeskobe, ali predstavlja i  značajnog čuvara Vaše kose. 

Healing Properties of Lavender 7462f371 f6df 4e38 8b63 4b4b369333eb 1024x1024
Nakon stresnog i iscrpljujućeg radnog dana, miris lavande zasigurno će izmamiti svakome smješak na licu. Upravo zbog svog umirujućeg učinka, ovaj ljubičasti cvijet jedan je od najprepoznatljivijih na svijetu, a može se pronaći u raznim oblicima kao što su eterično ulje od lavande, čaj od lavande i u obliku mirišljavog sapuna. 

Kao čaj, posjeduje blag i aromatičan okus, te vrijedno poboljšava naše zdravlje. Stoga konzumiranje jedne šoljice dnevno, može doprinijeti kako fizičkom, tako i psihičkom zdravlju. Pored navedenog, lavanda u obliku eteričnog ulja, izniman je lijek koji rješava migrenske glavobolje, tako što djeluje kao sedativ, liječi sve zastupljeniju depresiju i anksioznost, tako što podstiče dobro raspoloženje i relaksaciju uma i mišića. Zatim, savršen je lijek u borbi protiv nesanice i iscrpljenosti, tako što umiruje živčani sistem i umanjuje stres, te podstiče probavni sistem, i rješava sve nelagode povezane sa nadimanjem. 

Čaj od lavande kao lijek za kosu

Ipak, sva blagodat ovog ljubičastog cvijeta ne završavaju na ovim pomenutim stvarima, jer je čaj od lavande poznat isto tako kao moćan lijek u očuvanja kvalitete i izgleda kose. Tako konzumacijom čaja od lavande, sprječava se opadanje kose, upravo iz razloga što posjeduje svojstva koja reduciraju stres, depresiju i tjeskobu.

Čaj od lavande pored navedenog koristi se i protiv prhuti na vlasištu, jer upravo eterična ulja koja se nalaze u lavandinom čaju, savršen su lijek koji podstiče zdravo vlasište, na način da ga hrane, te tako umanjuju perutanje.

Kako bi čaj od ovog cvijeta imao najbolje djelovanje na vašu kosu i vlasište, potrebno je ispirati je nezaslađenim čajem. 

Kako pripremiti ovaj čaj?

U slučaju da ste se odlučili na korištenje ovog moćnog i prirodnog lijeka, preporučljivo je koristiti pupoljke za pripremu, radije nego gotove filter vrećice. 

Priprema: 

  1. Za pripremu čaja od lavande potrebne su 4 čajne kašikice osušenih ili svježih lavandininh pupoljaka i 500 ml vode. 
  2. Prelijte pupoljke vrelom vodom i ostavite da odstoji poklopljeno 5 minuta. 
  3. Nakon toga čaj je spreman za konzumaciju.   

 

O Herba Vitasu

Kao mala i nezavisna firma, Herba Vitas postoji od 2015. godine, te na svom putu do dan danas slijedi svoj cilj; da proizvede najkvalitetnije i najfinije čajne mješavine, biljne otopine i prirodne mehleme i kreme za naše kupce.